Hva er greien med formuesskatten?

«Tro det eller ei, men pensjonister med formue skaper ikke arbeidsplasser»

 Styremedlem i Høyres Studenter Bergen, Marius Olaussen, skrev 10. november om formueskatten i Bergens Tidende. 

Ja, si det. Før valget klarte de fire samarbeidspartiene å utarbeide fire helt forskjellige ordlyder i sine partiprogrammer som alle egentlig sa at formuesskatten skal vekk. Helst så fort som mulig, men ikke for fort heller. Forskjellene var hvordan den skulle fjernes, hvor raskt og hvilken del av den som skulle bort først. KrF snakker om skatt på arbeidende kapital, og sannheten er at ingen egentlig skjønner helt hva de mener. Venstre er derimot skikkelig sinna fordi Høyre ikke begynner å kutte i bunnfradraget. Frp er, utrolig nok, egentlig enige med Venstre, men sitter i regjering og dobbeltkommuniserer gjennom Carl I. Hagen og Per Sandberg.

Høyre står støtt på at det er riktig å begynne å kutte i prosentsatsen. Her er også noe av det interessante ettersom absolutt ingen ser ut til å forstå hvorfor. De som hevder noe annet er Arbeiderpartiet som kjører den gamle leksen om «skattelette til de rike». Eller som Jonas Gahr Støre ville sagt: «dette kan vi ikke være uberørt av». Så hvorfor begynne å kutte i prosentsatsen? Grunnen er egentlig ganske enkel. Det er dette næringslivet (NHO) etterspør. Skatt på arbeidsplasser, spesielt i små og mellomstore bedrifter, fjernes raskest ved å begynne å kutte i prosentsatsen av formuesskatten. For tro det eller ei, men pensjonister med formue (les: hus uten gjeld) skaper ikke arbeidsplasser. Nå er Høyre selvsagt for at pensjonister skal slippe å betale formuesskatten, og derfor kan vi regne med at det kommer kutt også i de neste statsbudsjettene. Det er heldigvis ikke sånn at vi bare skal kutte litt i formuesskatten én gang. Til neste år ramler det kanskje inn en tidlig julegave til pensjonistene også.

Det er mer interessant å se på hvor lang tid det tok NHO å komme på banen. De er tross alt den største forkjemperen for å fjerne formuesskatten. De siste dagene har de heldigvis kommet på og det er Venstre og KrF som får unngjelde. Noe fortjent siden de alle i sine programmer formulerer på ulikt vis at de egentlig er enige i at formuesskatten skal bort.
Det finnes mange gode grunner for å fjerne formuesskatten, og det er blitt argumentert både for og imot utallige ganger. Det er ikke noe nytt at Arbeiderpartiet beskylder Høyre for å gi skattelette til de rike. Når det er dette som får mest oppmerksomhet i media sier det egentlig mest om hvor bra statsbudsjettet faktisk er. Det er mer bekymringsverdig at deler av Høyre ser ut til å slite med å forsvare egen politikk.

NESTEN ENIGE: Før valget klarte de fire samarbeidspartiene å utarbeide fire helt forskjellige ordlyder i sine partiprogrammer som alle egentlig sa at formuesskatten skal vekk. Forskjellene var hvordan den skulle fjernes, hvor raskt og hvilken del av den som skulle bort først, skriver Marius Olaussen. FOTO: HÅVARD BJELLAND  Kilde: Bergens Tidende
NESTEN ENIGE: Før valget klarte de fire samarbeidspartiene å utarbeide fire helt forskjellige ordlyder i sine partiprogrammer som alle egentlig sa at formuesskatten skal vekk. Forskjellene var hvordan den skulle fjernes, hvor raskt og hvilken del av den som skulle bort først, skriver Marius Olaussen. FOTO: HÅVARD BJELLAND
Kilde: Bergens Tidende

VG gjør et stort nummer utav at Høyre ikke finner noen bedrifter som sliter på grunn av formuesskatten. Til alle som måtte lure på dette så kan jeg gi et ganske enkelt, men logisk svar: ingen bedrifter som sliter ønsker å stå på forsiden av VG og fortelle dette til hele Norge. Dersom en journalist ringer og spør, så får de selvsagt svar om at «alt er greit og vi klarer å drive godt i et vanskelig marked». I stedet for å blottlegge bedriften i VG, ringer de heller sin interesseorganisasjon (NHO) og forteller at de må jobbe for å fjerne formuesskatten. Deretter går NHO til Stortinget og snakker om å fjerne formuesskatten.

Slik er altså saksgangen. Så håper jeg velgerne husker at de stemte for fjerning av formuesskatten. Hvis vi skulle trenge en ny runde med å forklare hvorfor den må bort, så håper jeg NHO og de borgerlige partiene får fart på maskineriet, og slår tilbake argumentasjonen fra venstresida. SV har for eksempel varslet at de vil gå til valg på reversering av alle skattelettene Høyre og Frp gjennomfører – i tillegg til økte skatter. Ingen vet hva Arbeiderpartiet mener om skatt, og fordelen til Erna er at Jonas på et tidspunkt må fortelle Norge hva han og Arbeiderpartiet faktisk går til valg på. Da kan meningsmålingene fort snu.